Search
Close this search box.
toc

TRACTAMENT DEL TOC

En el trastorn obsessiucompulsiu (TOC) la característica principal és la presencia de pensaments obsessius o/i d’actes compulsius recurrents.

Els pensaments obsessius són idees, imatges o impulsos mentals que apareixen una i altra vegada en l’activitat mental del individu. Solen ser pensaments desagradables o preocupants. Algun exemple d’aquests pensaments són la por a fer mal a algú, la por d’haver deixat la porta oberta o la clau del gas per tancar, por a contaminar-se per la brutícia, etc.  Són percebuts com pensaments propis tot i que són involuntaris i sovint repulsius. Aquests pensaments obsessius, en la majoria de persones, causen ansietat o malestar significatiu.

Per la seva banda, els actes o rituals compulsius són formes de conducta estereotipades que es repeteixen una i una altra vegada. Sovint, tt i que no sempre, la persona que pateix aquest trastorn reconeix que aquests actes compulsius no tenen sentit o no són eficaços però generalment no els pot evitar. Alguns exemples d’això son els comportaments repetitius (per exemple, rentat de mans, classificació, comprovació de les coses) o actes mentals (per exemple, pregar, comptar, paraules silencioses) que el subjecte realitza en resposta a una obsessió o segons normes rígidament aplicades.